Co można zapakować próżniowo?

Co można zapakować próżniowo?

Pakowanie próżniowe to prosty, bezpieczny i przyjazny dla środowiska sposób na konserwację żywności. Może ono wydłużyć okres przydatności do spożycia nawet pięciokrotnie.

Ten rodzaj pakowania polega na umieszczeniu torby lub innego pojemnika z żywnością, a następnie usunięciu z niej całego powietrza. Dzięki temu wszelkie bakterie nie mogą się rozwijać i powodować zepsucia.

Pakowanie próżniowe może być wykonywane w domu lub w warunkach komercyjnych. Proces jest stosunkowo prosty: umieszcza się żywność w plastikowej torbie, zamyka ją szczelnie za pomocą zgrzewarki, a następnie odsysa całe powietrze za pomocą pompy próżniowej. Po usunięciu całego powietrza z wnętrza możesz przechowywać swoją żywność do czasu, aż będziesz jej potrzebował.

Co możemy zapakować próżniowo?

Pakowarki próżniowe pozwalają nam zapakować prawie każdy rodzaj żywności, z drobnymi wyjątkami, takimi jak produkty zawierające jaja. Ważne jest, aby żywność była schłodzona, świeża i sucha. Zapewni to utrzymanie jakości żywności przez znacznie dłuższy okres. Możemy również zapakować rzeczy, które nie są żywnością -takie jak pościel lub odzież sezonowa. Pozwoli to uchronić je od zniszczenia spowodowanego nieużywaniem.

Jak długo można przechowywać pakowaną próżniowo żywność?

Jeśli rozważasz, czy warto zainwestować w pakowarki próżniowe, pewnie zastanawiasz się, jak długo można przechowywać żywność nimi zapakowaną. Odpowiedź brzmi: o wiele dłużej niż mogłoby się wydawać!

Na przykład chleb wytrzyma około 2-3 dni, gdy nie jest zapakowany próżniowo i przechowywany w temperaturze pokojowej, ale jeśli zostanie zapakowany bez powietrza, to może wytrzymać nawet 8 dni. Serek śmietankowy ma trwałość około 14-20 dni, gdy nie jest zapakowany próżniowo i przechowywany w temperaturze pokojowej, ale może być przydatny do spożycia do 40-60 dni, jeśli jest odpowiednio zamknięty. Drób ma trwałość od 2-3 dni do 6-9 dni, gdy jest zapakowany próżniowo i przechowywany w temperaturze pokojowej. Surowe warzywa wytrzymują od 5 dni do 18-20 dni, gdy są pakowane próżniowo i przechowywane w temperaturze pokojowej.

Jak więc widać, dzięki pakowaniu próżniowemu możemy znacznie wydłużyć okres przydatności do spożycia naszej żywności. Dzięki pakowaniu próżniowemu będziemy mogli marnować mniejszą ilość jedzenia, ponieważ to, czego nie będziemy w stanie zjeść, zapakujemy próżniowo i wyciągniemy, gdy tylko najdzie nas na to ochota. Z pewnością pakowarki próżniowe to zakup warty rozważenia i wdrożenia w swoim domu.

Share