Franczyza w gastronomii — czy warto otworzyć restaurację we franczyzie?

Franczyza w gastronomii — czy warto otworzyć restaurację we franczyzie?

Wiele osób nie potrafi odnaleźć swojego miejsca na ziemi i zastanawia się nad otwarciem swojej działalności. Jednak prowadzenie działalności wiąże się ryzykiem niepowodzenia. Branżą gastronomiczna jest szczególnie trudna. Dlatego dla osób chcących założyć działalność, która będzie przynosić zyski, jest franczyza. W takim przypadku można skorzystać z gotowych rozwiązań i renomy firm takich jak Zdrowa Krowa.

Czym jest franczyza

Jest to możliwość otworzenia działalności pod szyldem firmy, która istnieje już na rynki. Na takie rozwiązanie decyduje się coraz więcej osób, które nie chcą ryzykować lub boją się eksperymentować. Franczyza daje wiele możliwości i korzyści takie jak:

  • Otwieranie lokalu pod dobrze znanym ludziom szyldem, daje możliwość pozyskania klientów, którzy już znają markę
  • Wraz z szyldem otrzymuje się gotowe menu i receptury
  • Pomoc podczas prowadzenia restauracji oraz w znalezieniu odpowiedniego lokalu
  • Pomoc w urządzaniu restauracji
  • Najważniejsze – pomoc w rozreklamowaniu swojej działalności

Oczywiście w zamian za korzyści jakie odnosi franczyzobiorca, jest zobowiązany do dzielenia zysków z właścicielem, czyli franczyzodawcą. Taki podział jest określony w umowie, dlatego od początku jest jasno określony podział zysków.  Warto pamiętać, że ryzyko podczas otwierania własnej restauracji jest dużo większe niż konieczność podziału zysków. Korzyści płynące z franczyzy jest dużo bardziej odpowiednie i nie trzeba będzie się martwić o reklamę lub opracowanie menu.

Franczyza w gastronomii

Jedną z największych zalet franczyzy jest fakt, że może zdecydować się na nią każda osoba. Nawet ktoś bez wiedzy kulinarnej oraz wiedzy na temat prowadzenia własnej działalności. Wszystkiego można nauczyć się w trakcie. Wybierając partnerów franczyzowych, trzeba uważnie dobierać. Najlepiej wybrać takich, którzy istnieją już wiele lat na rynku i posiadają dobrą renomę. Zamiast eksperymentować, lepiej jest otworzyć lokal pod marką, która jest już rozpoznawalna tak jak Zdrowa Krowa.

Pierwsze kroki

O tym jak założyć własną restaurację dzięki franczyzie można dowiedzieć się bezpośrednio od franczyzodawcy, czyli właściciela marki. Wszystkich warunków można dowiedzieć się już na samym początku, dlatego podczas prowadzenia swojej nowej restauracji można uniknąć nieprzyjemnych sytuacji. Franczyzodawca pomoże rozreklamować nową restaurację na różne sposoby, dlatego dla franczyzobiorcy zostaje tylko jedno – prowadzenie lokalu.

Share