Wybór odpowiedniego noża kuchennego to nie lada wyzwanie. Wśród noży dostępnych w sklepach jest wiele rodzajów różniących się nie tylko kolorem, ale również długością i rodzajem ostrza. Chcesz kupić nóż, który nie będzie się tępił po kilku użyciach? Podpowiadamy, jaki nóż kuchenny będzie najlepszy.
Jakie są rodzaje noży kuchennych?
Na rynku dostępnych jest wiele typów noży kuchennych, spełniających różne funkcje. Najbardziej znane noże to: uniwersalny, do chleba, do warzyw, rzeźnicki, szefa kuchni, do sera, do wędlin, do filetowania, do steków, do pomidorów oraz tasak. Oczywiście nie trzeba posiadać wszystkich wymienionych noży. Podstawowe, najbardziej przydatne, wchodzą w zestaw noży kuchennych i są to:
– nóż szefa kuchni – uniwersalny i najważniejszy w kuchni, cechujący się dużą ostrością. Posiada szerokie zastosowanie – można nim siekać, szatkować czy kroić. Sprawdzi się szczególnie przy krojeniu mięsa i wędlin, ale również przy filetowaniu ryb;
– nóż do chleba – posiada charakterystyczne ostrze z ząbkami, które pozwala kroić pieczywo bez ryzyka poszarpania;
– nóż do filetowania – precyzyjny, ostry nóż rzeźnicki o długim ostrzu. Ze względu na ostrość, idealnie nadaje się do porcjowania i krojenia mięsa, a także do filetowania. Nóż do wędlin i mięsa poradzi sobie również z wycinaniem kości i chrząstek z surowego mięsa;
– nóż do warzyw – posiada charakterystycznie wykrzywione ostrze, podobne do dziobu ptaka, dzięki czemu umożliwia łatwe i szybkie obranie jarzyn;
– mały nożyk kuchenny – lekki nóż pomocny przy precyzyjnych pracach kuchennych – idealnie sprawdza się przy wydrążaniu warzyw i owoców.
Zestaw noży kuchennych – z jakiego materiału jest ostrze?
Kupując zestaw noży kuchennych, warto zwrócić uwagę, z jakiego materiału wykonane jest ostrze. Noże ceramiczne posiadają cienkie, lekkie ostrze, które nie wchodzi w reakcje z żywnością oraz nie koroduje. Wadą noży jest natomiast delikatna klinga, która łatwo ulega złamaniu.
Noże ze stali nierdzewnej są odporniejsze na korozje ze względu na pokrycie stali wanadem. Noże trzeba na bieżąco ostrzyć, gdyż szybko ulegają stępieniu. Mogą również ulegać odbarwieniu. Noże ze stali wysokowęglowej charakteryzują się dużą ostrością i można je bardzo łatwo naostrzyć. Wymagają jednak uważnej pielęgnacji, gdyż szybko rdzewieją. Noże tytanowe są natomiast lekkie, trwałe i odporne na uszkodzenia. Nadają się do precyzyjnych prac i nie wymagają delikatnego traktowania.
Deski bambusowe do krojenia – niezbędne w każdej kuchni
Deska do krojenia jest podstawowym wyposażeniem kuchni. Pozwala na pokrojenie chleba, mięsa czy warzyw, bez ryzyka uszkodzenia blatu. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na jej wielkość, trwałość i łatwość utrzymania w czystości. Na rynku dostępne są deski z różnych materiałów, jednak najlepsze są deski bambusowe do krojenia. Charakteryzują się wysoką trwałością, nie wchłaniają wilgoci i szybko wysychają. Dodatkowo nie wymagają wstępnej impregnacji olejem spożywczym oraz nie tępią noży. Deski bambusowe do krojenia wykonane są ze sprasowanej trawy ułożonej w poprzek, dzięki czemu w produkcji nie używa się kleju, szkodliwego dla człowieka i środowiska.