Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy?

Odpowiednio przygotowana kawa potrafi zachwycić kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy. Często pobudza ona do działania i urozmaica poranek lub popołudniową przerwę w pracy. W obecnych czasach aromatyczny napój można pić nie tylko w miejskich kawiarniach, ale także we własnym domowym zaciszu. Aby samodzielnie przygotować w domu wysokiej jakości kawę, należy jednak wybrać odpowiednią mieszankę ziaren. Sprawdź, co warto uwzględnić w trakcie wyboru.

Jak przygotować pyszną kawę w domu?

Przygotowanie kawy nie należy do trudnych czynności. Do jej parzenia potrzebne są zazwyczaj trzy rzeczy:

  • woda,
  • ziarna kawy,
  • urządzenie do parzenia napoju.

W zależności od preferencji i ulubionego sposobu parzenia napoju dobierane jest odpowiednie akcesorium służące do uzyskiwania pobudzającej esencji. Może to być innowacyjny ekspres ciśnieniowy lub przelewowy do kawy, albo bardziej alternatywne urządzenia takie, jak aeropress, kawiarka, dripp, chemex czy frenchpress. Każdy z nich różni się nieco innym zastosowaniem i pozwala na uzyskanie różniących się od siebie napojów pobudzających. Szeroką ofertę akcesoriów do parzenia kawy można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia.

Co uwzględnić w trakcie wyboru kawy?

Na to, jaki napój ostatecznie uzyska się w domu, wpływ ma nie tylko sposób parzenia napoju. Ogromne znaczenie ma również rodzaj wykorzystanej mieszanki. Na jej jakość wpływa kilka ważnych czynników, których uwzględnienie jest wręcz obowiązkowe w trakcie podejmowania decyzji podczas zakupu.

Gatunek kawy

Do najpopularniejszych gatunków kawy zalicza się Arabicę i Robustę. Oba rodzaje posiadają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostateczną wersję należy wybrać, biorąc pod uwagę swoje preferencje smakowe. Duże znaczenie ma również to, jaką zawartość kofeiny chce się posiadać w parzonej kawie. Oba gatunki różnią się bowiem intensywnością pobudzenia ze względu na różnicę procentową zawartej w ziarnach substancji. Arabica posiada jej znacznie mniej i jest traktowana jako szlachetniejsza, słodsza i delikatniejsza mieszanka. Robusta natomiast charakteryzuje się dużą intensywnością, a także sporą zawartością kofeiny.

Postać wykorzystywanych ziaren

W trakcie zakupu kawy można trafić na mieszanki mielone lub ziarna sprzedawane w całości. Do tych drugich niezbędne jest posiadanie domowego młynku do mielenia. Podkreśla się jednak, że kawa ziarnista jest znacznie lepsza od mielonej. Kupowanie ziaren w całości pozwala na dokładną ocenę zawartości produktu, a także dłuższe zachowanie świeżości. Wpływa to na ostateczny smak i aromat uzyskiwanego napoju.

Kawa jednorodna lub mieszanka

Podczas zakupu kawy stoi się przed wyborem produktu jednorodnego lub tzw. mieszanki. Kawa jednorodna oznacza, że jej ziarna pochodzą z jednego, konkretnego regionu. Dzięki temu można dokładnie zapoznać się z miejscem uprawy i poznać specyficzne cechy charakterystyczne dla ziaren uzyskiwanych na danej plantacji. Mieszanki są przygotowywane za pomocą łączenia substancji z różnych regionów i odmian botanicznych. Umożliwia to tworzenie smaków, dostosowywanych indywidualnie pod danych smakoszy pobudzającego napoju.

Stopień palenia ziaren

W trakcie zakupu poszczególnych kaw należy uwzględnić stopień ich palenia. Najczęściej należy kierować się zasadą, że jasno palone mieszanki wykorzystywane są głównie do metod przelewowych, inne natomiast do przygotowywania espresso. Im ciemniejszy stopień palenia ziaren, tym mniej kwaskowaty i bardziej goryczkowaty posmak pobudzającego napoju. 

Smak oraz aromat

Ze względu na region plantacji ziaren wyróżnia się różne smaki i aromaty kaw. Na opakowaniach bardzo często można znaleźć przymiotniki opisujące, jakimi nutami smakowymi wyróżniają się poszczególne ziarna. Należy pamiętać, że nie są to sztuczne barwniki, a naturalne posmaki, jakie uzyskiwane są na konkretnych regionach uprawnych. Można znaleźć mieszanki, które cechują się nutami czekoladowymi, orzechowymi, jak i bardziej kwaśne w smaku propozycje na przykład te z dodatkiem owoców leśnych.

Share